Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het water in de openbare ruimte. We zorgen voor de afvoer en vervoer van water op straat, parken en pleinen. Het gaat dan om afvalwater en hemelwater zoals regen, sneeuw en hagel. Hevige regenbuien door het veranderd klimaat vragen om meer opvang en berging van regenwater. Bij alle nieuwe inrichtingen van de openbare ruimte nemen we dit mee. Dit houdt in dat we meer ruimte geven om water (tijdelijk) op te vangen en af te voeren.
Als huiseigenaar (of verhuurder) bent u zelf verantwoordelijk voor water in uw huis en eigen terrein. Ook voor het nemen van maatregelen voor het voorkomen en oplossen van water in uw kelder. Voor het nemen van passende maatregelen moet wel duidelijk zijn waar het water vandaan komt. Omdat het nu niet duidelijk is of het water in de kelders grondwater is, leggen we een meetnet aan.
We maken verschil tussen waterhinder en wateroverlast. Wij spreken van wateroverlast als er gevaar voor de veiligheid, gezondheid en grote economische schade is. Als er bijvoorbeeld hemelwater (regen, sneeuw, hagel) een woonlaag binnenstroomt vanuit de openbare ruimte. Wateroverlast in de openbare ruimte is wanneer voorzieningen die van levensbelang zijn in het dagelijks leven zoals drinkwater, elektriciteit of wegen niet meer bruikbaar zijn. Bij wateroverlast is het riool niet of slecht te gebruiken. Bij wateroverlast heeft de gemeente een zorgplicht.
De twee voornaamste oplossingen zijn de kelder waterdicht maken en het water wegpompen op het moment dat het de kelder in komt en blijft staan. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het waterdicht maken van kelders die u hierbij kunnen helpen.
Waterdicht maken van een kelder betekent dat je ervoor zorgt dat er geen water in de kelder kan komen. Dit doe je door de muren en vloer van de kelder zo te behandelen dat water er niet doorheen kan.
Watervrij maken van een kelder betekent dat je water dat al in de kelder is, eruit haalt. Dit kan door het water weg te pompen en daarna maatregelen te nemen om te voorkomen dat er opnieuw water binnenkomt.
Waterdicht maken is voorkomen dat water binnenkomt en watervrij maken is water dat al binnen is, eruit halen.
U kunt ook een adviesgesprek bij de gemeente aanvragen zodat we samen de situatie kunnen bekijken. U kunt hiervoor het reactieformulier invullen.