Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het grondwatermeetnet in de Baandert. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via het reactieformulier of met wijkcoördinator François Mostard op telefoonnummer 14 046. 

Water in de kelders in de Baandert kan verschillende bronnen hebben. Het kan komen door hemelwater zoals sneeuw en regen, hangwater of grondwater. Of een combinatie van deze soorten water. Dit wordt uitgelegd onder de vraag Is het water in de kelders in de Baandert grondwater?

De achtergrond van de Baandert speelt hierin ook een rol. Door de ligging van de Baandert als oorspronkelijk moeras en als laagste punt in het stroomgebied van de Geleenbeek. Met een na-oorlogse bouw met huurwoningen die in de loop van de tijd zijn verkocht naar een wijk met koopwoningen. De Baandert heeft een bodem met een dikke leemlaag. Deze laag laat water moeilijk door.

De jaren 2023 en 2024 waren ook nog de twee natste jaren ooit door het KNMI gemeten. Door deze verschillende factoren is het onduidelijk waar het water vandaan komt. Om na te gaan of grondwater een oorzaak is van water in kelders, leggen we een lokaal grondwatermeetnet aan.

Water in de kelder kan meerdere oorzaken hebben. Grondwater kan een oorzaak zijn. Gezien de situatie in de Baandert verwachten we dat water in de kelders komt door hangwater. Hangwater is hemelwater (regen of sneeuw) dat blijft hangen op de dikke slecht doorlaatbare leemlaag in de bodem. De Baandert heeft een dikke leemlaag net onder het oppervlak. Deze laag laat water moeilijk door. Daardoor blijft het water vaak voor langere tijd hangen. Dit wordt ook uitgelegd in de afbeelding. Het water komt dan vaak uit de directe omgeving zoals de (voor)tuin en niet vanaf de straat. Omdat we nu niet precies de hoogte van het grondwater in de Baandert weten, kan het mogelijk een oorzaak zijn van water in de kelders. Daarom leggen we een lokaal meetnet aan.

De afgelopen 2 jaren (2023 en 2024) zijn volgens het KNMI de natste jaren aller tijden geweest. De bodem is door de hevige regenval en het gebrek aan afvoer op veel plekken in onze provincie verzadigd geraakt. Kelders zijn vaak het laagste punt waar water uit de directe omgeving naartoe stroomt. Dit is overigens geen nieuwe ontwikkeling. Kelders hebben in onze omgeving altijd te kampen gehad met wateroverlast. Ook in de Baandert.

Er zijn riolen re-lined. Dit houdt in dat ze van binnen een waterdichte coating krijgen. Een lekkend riool kan in bepaalde gevallen water aantrekken vanuit omliggend gebied. Het onderhouden van een functionerend riool is een vitale taak van de gemeente. Een directe relatie is niet met terugwerkende kracht aantoonbaar.

De mijnen liggen te ver weg om invloed uit te oefenen op de grondwaterstand in De Baandert.

Een grondwatermeetnet is een netwerk van sensoren die de stand van het grondwater in een gebied meten. In de Baandert leggen we lokaal een meetnet aan. Met dit meetnet kunnen we bepalen of de hoogte van het grondwater een oorzaak is van steeds vaker voorkomend water in de kelders in de Baandert.

Het meetnet bestaat uit zogenaamde peilbuizen. Dit zijn buizen die in de grond worden geboord. In de buis kan het grondwater vrij op en neer bewegen. De sensoren in de buizen meten hoe hoog het grondwater staat. Het meetnet in de Baandert bestaat uit 21 meetpunten. De locaties van de meetpunten zijn bepaald aan de hand van bestaande punten, het advies van een onafhankelijk bureau en meldingen van bewoners voor een dekkend meetnet in de wijk.

De meetpunten staan aangegeven op het kaartje hieronder. De locaties van de meetpunten zijn bepaald aan de hand van bestaande punten, het advies van een onafhankelijk bureau en meldingen van bewoners voor een dekkend meetnet in de wijk.

De stand van het grondwater vergeleken met het zogeheten maaiveld. Dit is over het algemeen de hoogte van de straat. Grondwaterstand betekent hoe hoog het grondwater onder de grond staat.

De sensoren in het grondwatermeetnet meten elk uur wat de stand is van het grondwater.

Ja, na de aanleg van het grondwatermeetnet krijgen bewoners een link om zelf digitaal de meetgegevens te kunnen zien.

In de Baandert zijn afgelopen jaren de meeste meldingen gedaan die specifiek over grondwater gingen. Daarom is voor deze wijk gekozen om verkennend onderzoek naar grondwater te doen.

Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het water in de openbare ruimte. We zorgen voor de afvoer en vervoer van water op straat, parken en pleinen. Het gaat dan om afvalwater en hemelwater zoals regen, sneeuw en hagel. Hevige regenbuien door het veranderd klimaat vragen om meer opvang en berging van regenwater. Bij alle nieuwe inrichtingen van de openbare ruimte nemen we dit mee. Dit houdt in dat we meer ruimte geven om water (tijdelijk) op te vangen en af te voeren.

Als huiseigenaar (of verhuurder) bent u zelf verantwoordelijk voor water in uw huis en eigen terrein. Ook voor het nemen van maatregelen voor het voorkomen en oplossen van water in uw kelder. Voor het nemen van passende maatregelen moet wel duidelijk zijn waar het water vandaan komt. Omdat het nu niet duidelijk is of het water in de kelders grondwater is, leggen we een meetnet aan.

We maken verschil tussen waterhinder en wateroverlast. Wij spreken van wateroverlast als er gevaar voor de veiligheid, gezondheid en grote economische schade is. Als er bijvoorbeeld hemelwater (regen, sneeuw, hagel) een woonlaag binnenstroomt vanuit de openbare ruimte. Wateroverlast in de openbare ruimte is wanneer voorzieningen die van levensbelang zijn in het dagelijks leven zoals drinkwater, elektriciteit of wegen niet meer bruikbaar zijn. Bij wateroverlast is het riool niet of slecht te gebruiken. Bij wateroverlast heeft de gemeente een zorgplicht.

De twee voornaamste oplossingen zijn de kelder waterdicht maken en het water wegpompen op het moment dat het de kelder in komt en blijft staan. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het waterdicht maken van kelders die u hierbij kunnen helpen. 

Waterdicht maken van een kelder betekent dat je ervoor zorgt dat er geen water in de kelder kan komen. Dit doe je door de muren en vloer van de kelder zo te behandelen dat water er niet doorheen kan.

Watervrij maken van een kelder betekent dat je water dat al in de kelder is, eruit haalt. Dit kan door het water weg te pompen en daarna maatregelen te nemen om te voorkomen dat er opnieuw water binnenkomt.

Waterdicht maken is voorkomen dat water binnenkomt en watervrij maken is water dat al binnen is, eruit halen.

U kunt ook een adviesgesprek bij de gemeente aanvragen zodat we samen de situatie kunnen bekijken. U kunt hiervoor het reactieformulier invullen. 

Contact

www.sittard-geleen.nl
Gemeente Sittard-Geleen
Postbus 18
6130 AA Sittard
tel. 14 046
Stuur ons een bericht

MetSittardGeleen is een initiatief van de gemeente Sittard-Geleen

Logo Gemeente Sittard-Geleen

 

 

Cookie-instellingen