Als opdrachtgever van de vernieuwbouw betalen we er ook flink aan mee. Samen met het bouwteam gaan we daarom voor het hoogst haalbare wat maakbaar en betaalbaar is. Als het om energie gaat, is dat in ieder geval ‘0 op de meter’: evenveel verbruiken als zelf opwekken. “Maar”, vertelt projectmanager Sjaak Aussems van de gemeente: “Dat is de eerste stap. We gaan nog een paar stappen verder.”
Meer mogelijk, minder verbruik
In december 2022 besloot de gemeenteraad de plannen voor Glanerbrook uit te voeren zonder het 50-meterbad en overkapping van de buitenijsbaan. “Met zonnepanelen op de sporthal en ijshal en overal nieuwe, zuinige installaties konden we dan al bijna energieneutraal (BENG) zijn”, weet Sjaak Aussems. Maar, toonde het ontwerpteam aan, het kon nog beter. De extra investering in het 50-meterbad en de overkapping van de ijsbaan met veel extra zonnepanelen, verdient zichzelf grotendeels terug. Daarmee is ‘0 op de meter’ wel mogelijk. En dus neemt de gemeenteraad in juli 2023 een nieuw besluit: ook het 50-meterbad en de overkapping van de ijsbaan komen er. Sjaak Aussems is enthousiast: “Het nieuwe Sportpark Glanerbrook heeft straks méér te bieden, maar gaat de helft minder energie verbruiken en minstens evenveel zelf opwekken. Dat is uniek voor een sportcomplex als het onze, met binnen en buiten ijsbanen en zwembaden.”
Precies op tijd
Het maakt Sportpark Glanerbrook tot een echt voorbeeldproject. “Wij zijn hier precies op tijd mee begonnen”, vertelt Sjaak Aussems. “Door de energiecrisis, de hoge prijzen van gas en stroom, kwamen veel grote sportcomplexen in de problemen. Voor het openhouden van zwembaden en ijsbanen is veel energie nodig. Door te verduurzamen kunnen wij de kaartjes voor bezoekers betaalbaar houden.”
Slim en zuinig
In totaal komen er 6.000 zonnepanelen in het nieuwe sportpark, waarvan een groot deel op de overkapping van de ijsbaan. “Daarmee kunnen evenveel energie opwekken als we verbruiken”, weet Sjaak Aussems. “Dat is straks ongeveer de helft minder dan van tevoren. Vooral omdat we alle oude installaties vervangen door nieuwe: veel zuinigere warmtepomp-, filterpomp- warmte- en koudetechnieken.” Daarmee is Glanerbrook straks energieneutraal. Dat is stap 1. Maar de zon schijnt natuurlijk alleen overdag. En ook in de avonduren wordt er hier volop gesport en energie verbruikt. “Om dat op te lossen, plaatsen we ook een grote batterij. De energie die we overdag opwekken, slaan we daarin op, om in de avond te gebruiken. Daarnaast komt er een slim systeem voor energiemanagement. En plaatsen we op 1 parkeerplaats 50 laadpalen voor elektrische auto’s. Zo verdienen we ook nog aan de stroom die we op het sportpark opwekken.”
Jaar eerder
De zonnepanelen en de batterij zijn al besteld. Het plaatsen ervan – en dus ook de bouw van de overkapping van de ijsbaan – is een jaar naar voren gehaald. “Dat was nodig, want we kunnen niet (tijdelijk) meer energie inkopen. Eind dit jaar, uiterlijk begin 2025, zijn we daarom al onze eigen energieleverancier.”
Open blijven grootste uitdaging
Sjaak Aussems is blij met de ervaren aannemers, SPIE en Mertens, de bouwleiding en het ontwerpteam dat keer op keer met slimme, duurzame oplossingen komt: “Dit kan alleen met goede, vakkundige mensen. Onze grootste uitdaging is openblijven: veilig, leefbaar en bereikbaar voor alle bezoekers en sporters. Daar hangt een tweede grote uitdaging aan vast: de planning. Er moet altijd schaatsijs en zwemwater zijn. Dus de nieuwe ijshal moet klaar zijn vóór we de oude kunnen slopen. Ondertussen moeten we alle installaties vervangen en aan alle eisen blijven voldoen op gebied van brandveiligheid, legionella, waterkwaliteit, veilige in- en uitgangen. En dat terwijl je in een enorm groot bouwproject zit. Op papier kun je van alles bedenken. Maar de praktijk is vaak net iets anders. En dan gaat het erom hoe je het samen oplost. Bij dit project werken we heel goed samen. En dat gaat ons een sportpark opleveren waar we als gemeente trots op kunnen zijn.”