De geboorte van Hockey Camp Europe
Andy Tenbult is geboren en getogen in Canada. Tot zijn 18e hockey speelde hij er ijshockey op topniveau. Een jaar later deed de mogelijkheid zich voor om de Atlantische Oceaan over te steken en in Europa te gaan spelen. Hij greep deze kans en belandde in Nederland, het land van zijn voorouders. Na gewerkt te hebben op verschillende hockeykampen in Canada, de Verenigde Staten, Tsjechië, Nederland en Zweden, besloot Andy in 2015 zijn eigen hockeykamp in Nederland te beginnen. Om precies te zijn: in Glanerbrook. Zijn doel? Het beste van alle kampen combineren in één jaarlijks kamp met nationale en internationale coaches.
Alles onder 1 dak
Dit jaar organiseerde Andy het Hockey Camp Europe voor de 10e keer in Glanerbrook, samen met Marlies en Jenny Goessens (lees hun verhaal hier). Het programma van het ijshockeykamp is heel divers. Van trainingen op en naast het ijs tot wedstrijden, speurtochten in de stad, mental coaching, samen eten en zelfs overnachten op het kamp is een optie. Het voordeel is dat de meeste activiteiten plaats kunnen vinden onder één dak. Jenny legt uit: "Voor ons als organisatie is Glanerbrook een toplocatie voor dit soort kampen. Alles in één gebouw met een schitterend park naast de deur waar je ook leuke dingen kunt doen. Bijvoorbeeld buiten off-ice trainingen. Ook hebben we één middag gebruikgemaakt van het binnenbad voor een afwisselende zwemtraining."
Van alle gemakken voorzien
Maar niet alleen voor de organisatie is Glanerbrook een fijne locatie. Ook voor de deelnemers zelf, de ouders en de coaches/trainers is het fijn om alles onder 1 dak te hebben. Jenny: "De jongeren kunnen ervoor kiezen te overnachten op het hockeykamp. De jongeren die dat doen, zitten binnen 10 minuten aan het ontbijt en staan binnen een half uur vervolgens op het ijs. Dat is natuurlijk ideaal! Omdat alles op het kamp aanwezig is, hoeven de ouders zich ook geen zorgen te maken dat hun kinderen het kamp zomaar verlaten. Dat gebeurt nooit zonder toezicht. Ten slotte vinden de coaches en trainers deze constructie ook heel fijn. Als ze zelf even niet op het ijs staan, kunnen ze de trainingen van de anderen bekijken om inspiratie op te doen. En ze kunnen samen met de jongeren eten waardoor er ruimte is elkaar beter te leren kennen."
Zichtbaar resultaat
Tijdens het hockeykamp hebben de deelnemers, jongeren van 8 tot en met 20 jaar, van ’s morgens tot ’s avonds gesport. Vóór het kamp officieel van start ging, gaf Andy de deelnemers een warm welkom. Daarna werden 4 groepen gemaakt: 3 spelersgroepen en 1 goalie groep. De kinderen worden niet op hun leeftijd ingedeeld, maar op basis van hun niveau. Naast alle trainingen, werden er tijdens het kamp ook 2 wedstrijden georganiseerd. De ouders waren natuurlijk welkom om te komen kijken. Zo konden ze met eigen ogen zien, hoe hard hun kinderen getraind hadden. En dat bleek! Jenny: "Vooral na afloop van de laatste wedstrijd kwamen een aantal ouders naar mij en Andy toegelopen. Ze vertelden heel trots dat ze écht een verschil zagen van het niveau vóór en na het kamp. Daar doe je het voor!"
Hopelijk niet de laatste keer
De verbouwing in Sportpark Glanerbrook is natuurlijk in volle gang. Door alle bouwwerkzaamheden is het op sommige punten even aanpassen. "Gelukkig hebben we daar weinig last van gehad", vertelt Jenny. Ook na de vernieuwbouw hopen Jenny en haar team het Hockey Camp Europe weer in Glanerbrook te organiseren: "Ergens anders kunnen we het niet organiseren zoals hier, dus we hopen zeker dat Glanerbrook in de toekomst een optie blijft. Dat hangt natuurlijk wel af van de kosten."