“Kijk maar naar de nieuwe sporthal. De kleuren, de ruimte, uitschuifbare tribunes: alles is precies zoals de architect het bedacht heeft.” Hij is vol vertrouwen: “Het 50-meterbad en de nieuwe ijshal – bijna een arena - die ze nu aan het bouwen zijn, gaan ook dat wauw-gevoel geven. We krijgen hier in Geleen een ongekend mooi sportcomplex. Sportpark Glanerbrook hoort straks zeker bij de top 10 van Nederland. Als het niet de top 5 is. Nergens vind je zó veel verschillende sporten in zo’n mooie setting bij elkaar.”
Eeuw geleden al een sportpark
“De geschiedenis van Sportpark Glanerbrook gaat ver terug”, vertelt Ralph. “Naar de 20’er jaren van de vorige eeuw. Bewegen was toen sterk in opkomst. In Geleen liepen ze voorop door een sportpark te maken. Ze legden een atletiekbaan aan in het Burgemeester Damenpark. Ongeveer waar nu de wieler- en schaatsbaan zijn. In de tijd van de Staatsmijnen kwamen hier veel mensen wonen. Vertier en bewegen werden nog belangrijker. En dus maakten ze met gruis uit de mijnen van de atletiekbaan een sintelbaan. Daar konden mensen op sporten, maar ook races houden met paarden en stockcars. Dat gebeurde regelmatig in de jaren ’70. In diezelfde tijd is Pinkpop hier begonnen. Tot 1986 was het Burgemeester Damenpark één keer per jaar Pinkpopterrein.” Ralph krijgt kippenvel als hij eraan terugdenkt. “Geweldig! Sting, David Bowie en Mick Jagger hebben zelfs een keer met een bootje in het grote zwembad van Glanerbrook gelegen. Pinkpopbaas Jan Smeets hield zijn hart toen vast: het zal toch niet gebeuren dat op mijn festival drie wereldsterren verdrinken…”
Groots in Geleen
Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen. “Niet alleen Pinkpop is hier begonnen, ook Fortuna ‘54”, vertelt Ralph enthousiast. De voetbalclub die nu in Sittard huist, is van oorsprong uit Geleen. De eerste oefening van betaald voetbal in Nederland was hier, op ons terrein!” En zo kan hij nog wel even doorgaan. “Ook de 22ste editie van het LVK (Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer) deed Sportpark Glanerbrook aan: een geweldig spektakel! Ons gebouw, van 1988, was het eerste sportcomplex in Nederland met een systeem om warmte terug te winnen. Met als gevolg dat wij in 2014 als eerste in Nederland 365 dagen per jaar (schaats)ijs konden aanbieden. Shorttrackers zoals de latere wereldkampioen Sjinkie Knegt kwamen toen allemaal hier trainen tijdens de zomer.”
Uniek en voor iedereen
Wie Sportpark Glanerbrook niet kent, is vaak verbaasd over alle sporten die hier samenkomen. “Ook dat is bijzonder”, weet Ralph. “We hebben hier eredivisie handbal, dames en heren. Maar ook eredivisie ijshockey en de nieuwe Central Europe Icehockey League zijn thuis in Sportpark Glanerbrook. Met in het seizoen – vanaf september - wekelijks livestreams en mooie topsport om naar te kijken. Jarenlang zijn hier de Limburgse Handbaldagen georganiseerd. De Europese top op handbalgebied kwam dan hier spelen, waar zeker 2.000 mensen naar kwamen kijken. We zijn trots op die topsport. Onze topsporters zijn helden, voorbeelden, voor onze jonge sporters. We zijn er voor álle sporters. Met aanbod voor elke leeftijd en elk niveau. Zaalsporten, zwemmen, duiken, schaatsen of wielrennen op de buitenbaan, fitness, het kan hier allemaal. We zijn ook echt een sportcentrum voor verenigingen. Van bedrijfsgroepjes die hier komen zaalvoetballen of ijsstokschieten tot grote verenigingen. Iedereen is hier welkom.”
Nog meer dan bijna alles
Toen Ralph 16,5 jaar geleden bij Glanerbrook begon, zei hij al: “Hier is bijna alles mogelijk.” Sporters zijn enthousiast over het multifunctionele gebouw. “Eerste teams kunnen bij ons ook kracht- en conditietraining doen”, noemt Ralph als voorbeeld. “Voor de jeugd bieden we all-in abonnementen aan, zodat ze naast de trainingen van hun vereniging verder kunnen oefenen. Vooral kunstschaatsers maken hier gebruik van. Maar ook zaalsporters en ijshockeyspelers komen naast de verenigingsuren naar de fitness of aan hun conditie en vaardigheden op het ijs werken. Nu Sportpark Glanerbrook ook een 50-meterbad krijgt, melden veel nieuwe clubs zich aan. “Mensen willen daar best 40 kilometer voor rijden”, weet Ralph. “In het diepe deel van het 50-meterbad is bijvoorbeeld synchroonzwemmen mogelijk. En door de scheidingswand en beweegbare vloer zijn er meerdere zwemsporten tegelijk mogelijk. Er is veel belangstelling van wedstrijdzwemmers. Maar ook een clubje dat aan onderwaterhockey wil gaan doen, heeft zich gemeld.” Ralph en zijn collega’s gaan met iedere groep gebruikers in gesprek. De verenigingen uit Sittard-Geleen krijgen voorrang. “We proberen zoveel mogelijk gebruikers en verenigingen tegemoet te komen en welkom te heten. ‘Wat willen jullie?’, vragen we altijd. Om dan mee te denken over de mogelijkheden. Denken we dat het kan? Dan doen we het! Als het nieuwe sportpark klaar is, kan er nóg meer dan bijna alles.”
Meer van dit soort persoonlijke verhalen?
Je vindt ze onder ‘Expo Glanerbrook’ .