Familiebedrijf Hendrixbouw, gespecialiseerd in betonbouw, heeft een bijzondere band met Glanerbrook, vertelt directeur Ivo Hendrix. “Mijn vader bouwde het sportcomplex 35 tot 40 jaar geleden als onderaannemer. Hij schaatst nog altijd op de ijsbaan die hij zelf maakte.” Ook Ivo maakte die eerste bouwfase mee: “Ik hielp als vakantiewerker.” Nu is Hendrixbouw door aannemer Mertens gevraagd om al het ‘natte’ betonwerk te maken. “Het beton dat ter plekke gestort wordt”, legt Ivo Hendrix uit. “Zoals de vloer onder de ijsbaan, de fundaties, verschillende kelders en de vloer en wanden van het nieuwe 50-meterbad.” Ivo kwam met het idee om voor dit zwembad ‘zelfhelend beton’ te gebruiken: beton dat kleine scheurtjes zelf herstelt. Hoe dat werkt? Dat vertelt hij graag.
Duurzaam
Dat er in beton kleine scheurtjes ontstaan, is heel normaal. “Beton krimpt altijd”, zegt Ivo Hendrix. “Meestal is dat geen enkel probleem. Tenzij je een waterdichte constructie maakt, zoals een zwembad. Dan wil je niet dat water door het beton heen kan lekken." Ivo Hendrix stelde daarom voor om het nieuwe 50-meterbad van Glanerbrook te maken van Basilisk zelfhelend beton. “Dat is een superproduct”, weet hij uit de testrapporten van de TU Delft, waar het beton ontwikkeld is. “Het voordeel van dit beton is niet alleen de waterdichtheid. Het is ook heel sterk. En omdat het zichzelf herstelt, gaat het veel langer mee dan gewoon beton. Zo is er tot 40 procent minder onderhoud nodig.” Als gemeente vinden we het belangrijk dat de vernieuwbouw van Glanerbrook duurzaam is. Daar past de keuze voor dit speciale beton dus heel goed bij!
Actieve bacterie
Maar wat maakt nou dat dit beton zichzelf kan herstellen? “Dat is een bacterie die kalksteen kan afgeven”, vertelt Ivo Hendrix. “Die bacteriën hebben wij toegevoegd aan het natte betonmengsel waarmee het zwembad gemaakt is: 6 kilo bacteriën per kubieke meter beton.” Dat zijn dus heel veel bacteriën. Die zich ook nog gaan vermeerderen als ze in contact komen met (zwem)water en zuurstof. Dat gebeurt pas als er een scheurtje is. De bacteriën hebben dan nog even tijd nodig voordat ze actief worden. Pas na een week of zes gaan ze kalksteen afgeven. Maar dan zijn ze al met velen, verdeeld over de scheur. Samen vullen ze de scheur met kalksteen. Zo repareren ze het beton. Niet één keer maar jarenlang. Want deze bacterie kan wel 200 jaar oud worden.”
Trots
Ivo Hendrix paste dit beton nog niet eerder toe. Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het product zijn ‘herstelwerk’ in het zwembad goed gaat doen. “Het is bijzonder dat het de gemeente Sittard-Geleen gelukt is zo’n megaproject voor elkaar te krijgen. Dat ze niet voortborduren op wat er stond, maar nieuwe keuzes maken. Zoals het energieneutraal maken van Glanerbrook. En zelfhelend beton. Uiteindelijk levert dat ook kostenbesparingen op. Wij zijn trots dat we als Hendrixbouw opnieuw mee mogen bouwen aan dit mooie complex.”
Op de foto zie je Ivo en zijn vader, de twee generaties.