Als jongetje van een jaar of 6 werd Jan de Koning voor het eerst door zijn vader op het ijs gezet. “Ik groeide op in het midden van het land. Naast ons huis liep een sloot. Die vroor toen regelmatig dicht. Ik kreeg schaatsen ondergebonden, een stoel en daar ging ik…” Nu, een kleine 60 jaar later, is schaatsen een passie en manier van leven geworden voor Jan. Sinds hij in Sittard woont, schaatst hij zijn rondjes op Sportpark Glanerbrook. Hier leerde hij beter schaatsen, geeft hij trainingen en zet hij zich actief in voor zijn vereniging: Limburgse Schaatsvrienden.
Schaatsen op de zon
Jan geeft al jaren met veel plezier trainingen aan leden, op verschillende niveaus. Ook werd hij gevraagd de fusie te leiden tussen Schaatsvereniging Zuid-Limburg en de IJsvogels. De nieuwe club ging door onder de naam ‘Limburgse Schaatsvrienden’. Daar werd Jan de eerste voorzitter van. En dat is hij nog steeds. Jan maakte zich 16 jaar lang sterk voor de overkapping van de buitenbaan. “Dat deed ik op verzoek van de toenmalige verenigingen”, vertelt hij. “Want wij schaatsen buiten van oktober tot maart. Dan regent het best vaak. Ik heb toen een A4-tje geschreven met de kop: ‘Schaatsen op de zon, het kan in Limburg’. Een overkapping met zonnepanelen, dat was het idee. 15 jaar lang was het duwen en trekken om het voor elkaar te krijgen. Jan bleef erin geloven en wist uiteindelijk de gemeente te overtuigen. “Tegen de wind in schaatsen is mijn specialiteit. Dan zet ik nog een tandje bij”, lacht hij. En nu komt die zo gewenste overkapping er dus écht. “Fantastisch, jong en oud kan hier blijven schaatsen”, vindt Jan. “Maar ook spannend. Hopelijk gaat dit onze vereniging een enorme ‘boost’ geven. En gaan we weer flink groeien.”
Niet meer heel gewoon
Nu heeft de vereniging rond de 400 leden. “Vroeger waren dat er, verspreid over de 3 verenigingen bij elkaar, 1.000”, weet Jan. De schaatsbaan in Geleen ging open op 7 oktober 1988. Toen was natuurijs in de winter nog heel gewoon. En dus ook dat je leerde schaatsen. “Als er een Elfstedentocht was, groeide het aantal leden vanzelf. ‘Dat wil ik ook leren!’, dacht iedereen dan.” Nu is die prikkel om te leren schaatsen er veel minder. “Daarom organiseren wij vanalles naast onze reguliere trainingen, om jong en oud op het ijs te krijgen”, vertelt Jan. “6 keer per jaar is er op vrijdagavond een toertocht. We schaatsen dan in 1 uur zoveel mogelijk rondjes. Dat is een training voor het ‘Insigneschaatsen’ aan het einde van het seizoen. Leden kunnen dan met hun prestatie een medaille winnen. Daarnaast organiseren we ieder seizoen een clubkampioenschap langebaanschaatsen en komt er ook minstens 1 regiomarathon naar Geleen.”
Sven Kramer Academy
Om ook meer jeugd op het ijs te krijgen, is Sportpark Glanerbrook sinds 2023 1 van de 7 plekken in Nederland met een Sven Kramer Academy. Jan is coördinator van de afdeling Geleen en enthousiast over deze aanwinst: “Alle lessen voor de jeugd hebben we als vereniging ondergebracht in het landelijke lesprogramma van de Sven Kramer Academy. Niet alleen omdat Sven Kramer een bekende naam is die aanspreekt. Maar ook omdat wij helemaal achter zijn missie staan: elk kind onder de 12 jaar moet minimaal 1 keer op het ijs hebben gestaan. Of het nou op kunst-, ijshockeyschaatsen of noren is. Schaatsen hoort bij de Nederlandse cultuur. Een keer per jaar organiseren wij in onze ijshal de Nationale Jeugdschaatsdag om zoveel mogelijk kinderen die ervaring te geven. Vorig jaar in november deden er 300 kinderen mee. In februari kwamen er weer 160 kinderen hier schaatsen, van een basisschool in de buurt. Al die kinderen kregen kaartjes mee voor 3 proeflessen. Vond je het leuk? Kom dan nog een keer schaatsen of word lid! Trouwens, iedereen kan zich via de website aanmelden voor 3 gratis proeflessen.”
Enthousiaste jeugdtrainer
Als schaatser ben je nooit uitgeleerd, weet Jan. Hij heeft zelf nog lessen gevolgd bij Glanerbrook. “Schaatsen is een technische sport. Daar horen vaardigheden bij. Je leert eerst glijden, dan afzetten en de juiste houding. Daarna ga je naar overstappen in de bocht en leer je beter op één been rijden. Ieder jaar nemen wij testen af en krijg je een diploma of sterretje erbij. Als schaatser ben je nooit uitgeleerd. We proberen kinderen ook te motiveren om wedstrijden te schaatsen. Want dat is óók heel leuk! Het zou fantastisch zijn als we hier straks 50 of misschien wel 80 wedstrijdabonnementen hebben.”
Plezier en veiligheid voorop
Nu al schaatsen een paar jonge talenten vanuit Glanerbrook mee met de top. “Zo ben ik heel trots op Amina Dillmann van 16 jaar die in het talententeam van ons gewest (Zuid) zit”, vertelt Jan. “Zij traint heel hard omdat ze ooit op de Olympische Spelen wil schaatsen. Maar ik ben ook op heel veel anderen heel trots. Op onze frameschaatsers bijvoorbeeld. Dat zijn kinderen met een beperking die schaatsen met een frame. Dat is een speciaal hulpmiddel, een soort looprek, dat ondersteuning biedt. Het is belangrijk dat je plezier hebt in de sport en lekker beweegt. Maar ook dat het veilig is: iedereen die hier komt schaatsen draagt een helm.”
Talent op de lange afstand
Als het aan Jan ligt, ervaart ieder kind het gevoel dat hij kent uit zijn jeugd. Schaatsen is fun! Op 10-jarige leeftijd won Jan zijn eerste schaatswedstrijd, op houten noren. “Ik heb het krantenartikel nog”, lacht hij. Jan blijkt talent te hebben, vooral voor de lange afstand. “Pas na 2 rondjes kom ik goed op gang.” Inmiddels heeft Jan een groot aantal marathons in de benen. Hij won een aantal keren en haalde vaak het podium. Ook het baanrecord voor Masters op de 10 kilometer in Tilburg stond lange tijd op zijn naam. Nog altijd doet hij in de regiocompetitie voor Masters 2 (60+) heel aardig mee. “Ik hoop nog weer eens een marathonwedstrijd te winnen.”
Vriendschappelijk en positief
Bij Limburgse Schaatsvrienden heeft Jan in de loop der jaren vrienden gemaakt. “Het is een heel gezellige club”, vertelt hij. “Hier zijn veel vriendschappen en ook stelletjes ontstaan. Schaatsers staan over het algemeen positief in het leven. Bij een schaatswedstrijd moedigen ze iedereen even hard aan. Dat is het leuke van schaatsen, vind ik.” Op dit moment is Jan heel erg druk met meedenken over de vernieuwbouw. De overkapping is al ver klaar. Maar er is nog veel te bespreken en te regelen.
Volop ijspret vanaf oktober
Zoals: waar slaan we de frames en het materiaal voor trainingen op? Hoe groot moet de nieuwe juryruimte zijn? En hoe gaan we volgend seizoen, als de 400-meterbaan weer opengaat, langebaanwedstrijden organiseren? “Deze zomer gaan we allerlei testen uitvoeren. In oktober moet alles klaar zijn. Vanaf dan kunnen we het hele seizoen dóór droog onze rondjes in de buitenlucht schaatsen. Dat er in Geleen een ijsbaan is, is het best bewaarde geheim van de regio. Dat moet veranderen. Straks hebben we een prachtige nieuwe ijshockeyhal met het hele jaar door ijs én een overdekte 400-meterbaan buiten. Ik hoop dat daar veel aandacht voor komt. Dat onze vereniging weer gaat groeien en dat mensen uit het hele land hier straks (wedstrijden) komen schaatsen.”
Neem voor meer info eens een kijkje op www.limburgseschaatsvrienden.nl.
Meer van dit soort verhalen?
Vond jij het verhaal van Jan ook zo mooi om te lezen? We hebben meer van dit soort persoonlijke verhalen voor je opgehaald! Lees deze verhalen zeker ook: