Dat zit zo: iedere partij die van de gemeente een opdracht van 100.000 euro of meer krijgt, is verplicht om voor 2 of 5 procent van dat bedrag iets terug te doen voor de samenleving. Bijvoorbeeld stage- of werkplekken vrijmaken voor mensen met (recht op) een uitkering.
“Alles wat bijdraagt aan de ontwikkeling van deze doelgroep, telt voor ons als SROI”, legt Lars Offermans van gemeente Sittard-Geleen uit. “In totaal gaat de sociale winst op project Glanerbrook richting de één miljoen euro.”
Groot bedrag
Bouwbedrijf Mertens, de hoofdaannemer, moet voor het grootste deel van deze sociale winst zorgen: 710.000 euro. “Wij schrokken toen wij dat hoorden”, geeft HR-Manager Maan Mertens toe. “Nooit eerder hadden we zo’n grote SROI-verplichting voor een project. ‘Hoe gaan we dat ooit halen?’, vroegen we ons af.” Ook Lars dacht in het begin: ‘Dat is wel erg veel’. Toch geloofde hij erin dat het kon. Hij legde de bedrijven uit hoe en stelde ze gerust: ‘Jullie zijn al goed op weg’. Met een grote glimlach kan Lars nu zeggen: “Ja, het is haalbaar!” Alle aannemers van Sportpark Glanerbrook lijken hun doelbedrag te gaan halen. Ook Mertens. Zij hebben al 80 procent gehaald (568.000 euro sociale winst). “Een groot compliment voor jullie!”, zegt Lars spontaan. “Vooral voor Bregje (Keijers, van Mertens). Zij is heel enthousiast aan de slag gegaan met SROI.”
Samen met de gemeente
“Zonder Bregje was het niet gelukt”, denkt ook Maan. Hij deed SROI er eerst zelf bij. “Hoe groter onze projecten werden, hoe lastiger dat werd. In het begin was voor ons ook niet duidelijk wat SROI was en wat we konden doen. Iedere gemeente gaat er anders mee om. Gelukkig zitten alle gemeenten in Zuid-Limburg nu op één lijn. Hun menukaart Social Return geeft ons houvast. Hierin staan alle mogelijkheden om de social return in te vullen. Mét de bedragen die je daarvoor kunt aftrekken. Iets verplichten voelt altijd vervelend. Maar we kijken er nu wel anders tegenaan. Positiever. We weten wat de gemeente van ons verwacht. En dat Lars ons helpt en zorgt voor extra ondersteuning waar dat nodig is. Dat is heel belangrijk voor ons: een contactpersoon bij de gemeente die met ons meedenkt.”
Steeds meer kansen
Maan ziet nog een positief punt: “Omdat we dit móeten doen, kijken we nu toch iets verder dan vroeger. Daardoor zien we steeds meer kansen. Kansen waar we ook als bedrijf profijt van hebben. Scholen rondleiden op de bouwplaats van Glanerbrook om de bouw interessant te maken voor leerlingen. Op open dagen en info-avonden staan. Leerlingen en zij-instromers, bijvoorbeeld mensen uit de groensector, in ons bedrijf opleiden tot vakmensen. Dat telt allemaal mee als SROI en is van waarde voor ons bedrijf. En natuurlijk: niet elke ervaring is positief. Soms haken mensen toch weer af omdat ze te veel problemen hebben. Maar we hebben dankzij project Glanerbrook ook goede nieuwe mensen gevonden en in dienst kunnen nemen.”
Positieve ervaring
Het was een positieve ervaring, vindt ook Bregje: “Ik ben erin gegroeid. Als afgestudeerd maatschappelijk werker heb ik vaker met leerlingen, scholen en de doelgroep gewerkt. Dat vind ik ook echt leuk! Ik zag het als een mooie uitdaging om te kijken: hoe (snel) kunnen we dit halen? Wat voor mij heel erg goed is gegaan, is het contact met de gemeente via Lars. We spreken elkaar regelmatig. Vaak is dat op de bouwplaats van Glanerbrook. Dat maakt het makkelijker om samen te kijken naar mogelijkheden. Ik kan daar goed met Lars over sparren: wat kunnen we doen, welke ideeën zijn goed? Dat is heel waardevol. Zelf heb ik steeds gekeken: waar liggen kansen? Welke partners kunnen ons ondersteunen? Waar hebben we als bedrijf ook iets aan op de lange termijn? Daarom doen we veel met scholen: leerlingen die de bouw in willen, zijn de toekomst voor ons bedrijf.”
Steeds makkelijker en leuker
Voor Bregje is het nu heel duidelijk wat de mogelijkheden in Sittard-Geleen zijn op gebied van SROI. “Het is een beetje als het leggen van een puzzel. Als je eenmaal bezig bent, wordt het steeds duidelijker en makkelijker.” Dat Bregje heel enthousiast en gemotiveerd is, helpt ook. Daardoor krijgt ze collega’s vaak wel mee. “Ik vraag altijd vriendelijk of ze iets willen doen. Zoals uitleg geven tijdens een rondleiding of workshop op de bouwplaats.” Dat werkt. Haar collega’s staan daardoor vaak wel open voor de nieuwe mensen.
Breed bekijken
De lijst van sociale winst die Bouwbedrijf Mertens tot nu toe op project Glanerbrook boekte, is al best lang:
- 7 banen
- 5 praktijkplaatsen
- 3 stageplekken
- 4 werkervaringsplekken
- 15 opdrachten aan sociale firma’s
- 34 losse klussen voor de sociale werkvoorziening
- en 4 keer werk voor een gemeentelijke instelling.
Er volgen nog een paar rondleidingen op de bouwplaats en gastlessen op scholen. Bregje: “Ik heb geleerd SROI breder te bekijken. En het vooral leuk en luchtig te houden. Stel: wij leiden leerlingen rond op de bouwplaats van Glanerbrook. Als er dan één leerling is die daar thuis of op een feestje enthousiast over vertelt, zorgt dat al voor het positieve gevoel dat wij als bedrijf willen uitstralen. Dat kan zelfs over een paar jaar nog effect hebben. Dat iemand dan alsnog kiest voor de bouw of ons bedrijf. Zeker vakmensen zoals timmerlieden kunnen we goed gebruiken. Maar ook een economieklas nodigen we uit.” Maan: “Door de SROI-verplichting zetten wij onze deuren vaker open. Daar plukken we zeker de vruchten van.”
Meer weten over SROI?
Ga naar vidar.nl/voor-bedrijven/social-return/ .