De uitgangspunten daarvoor zijn opgenomen in een concept landschapsplan. De gemeenteraad neemt hierover een besluit in haar vergadering van 16 december aanstaande. Voorafgaand wordt het concept landschapsplan besproken in de raadsronde van 25 november. Beide vergaderingen zijn openbaar.
Uitganspunt 1: Landschappelijke inpassing van Glanerbrook
Uitgangpunt is dat het één park wordt waar wandelaars straks weer een heel rondje kunnen lopen. Er komen wandelroutes door het gebouw, over de schaatsbaan en tussen de gebouwdelen. De nieuwe entrees van de gebouwen worden op een natuurlijke manier met het park verbonden. Met een pergola rondom schaats- en wielerbaan wordt de overkapping op natuurlijke wijze ingepast in het park. En krijgt het park een hele nieuwe beleving. Groene daken zorgen ervoor dat de gebouwen mooi overgaan in het groene park.
Uitgangspunt 2: Bewegen en ontmoeten
De inrichting van het park stimuleert mensen om ook in de buitenlucht actief te zijn. Er zijn voorzieningen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En er is ruimte voor evenementen die passen bij een parkachtige omgeving en de grootte van het park. De sport- en muziekhistorie van het park wordt behouden. Evenals kenmerkende elementen zoals de ‘dikke sjtein’, de kiosk, het kassahuisje en de muurtjes bij de entrees en in het park.
Ook randvoorwaarden en wensen opgehaald in de omgeving krijgen een plek in het ontwerp. Bijvoorbeeld de hondenspeelweide en een veilige openbare ruimte.
Uitgangspunt 3: Groene oase voor ecologie en klimaatadaptatie
De groenstructuur in het park en rond de gebouwen wordt versterkt. De traditioneel Engelse landschapsstijl van het park wordt behouden en uitgebreid met nieuwe elementen. Waardevolle bomen blijven behouden. Enkele bomen die moeten wijken voor de nieuwbouw, worden ruimschoots gecompenseerd rond de schaatsbaan en met parkuitbreiding rond de gebouwen. Een breder assortiment van beplanting vergroot de natuurbeleving en biodiversiteit en biedt waar mogelijk ruimte aan de ontwikkeling van stadsnatuur. Het park helpt hittestress en wateroverlast in de omgeving te voorkomen. Glooiingen en hoogteverschillen in het park worden gebruikt om water op te vangen en te infiltreren. Bestrating van paden, entreeplein en parkeerplekken is gedeeltelijk open. En er komt verstevigd gras op plekken waar minder intensief geparkeerd wordt.
Financiering
Het concept landschapsplan voor het Burgemeester Damenpark is tot stand gekomen op basis van het eerder vastgestelde ambitiedocument, het structuurontwerp én gesprekken met de omgeving. Het landschapsplan wordt verder uitgewerkt in het voorlopig ontwerp voor de vernieuwbouw van Sportpark Glanerbrook. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om uiterlijk bij de begroting van 2025 geld te reserveren voor de uitvoering van het landschapsplan. Daarmee wil het college een krachtig signaal afgeven aan omwonenden van Sportpark Glanerbrook en inwoners van Sittard-Geleen dat de gemeente voornemens is dit breed gedragen plan verder uit te werken en uit te voeren.
U vindt de raadsstukken hier.